هزینههای اقتصادی گزاف تنش با ایران برای پاکستان
به گزارش روبرونیوز؛ در این گزارش آمده است:
تشدید تنشهای ژئوپلیتیکی بین پاکستان و ایران در روز پنجشنبه، شوکهایی را به اقتصاد درگیر بحران پاکستان وارد کرده است، اوراق قرضه دلاری این کشور را به هم ریخته و بازار سهام آن را تحت تاثیر قرار داده است.
پاکستان بامداد پنجشنبه حملاتی را به داخل خاک ایران انجام داد و بر اساس مدعایش، شبهنظامیان جداییطلب بلوچ را هدف قرار داد، دو روز پس از آنکه تهران اعلام کرد به پایگاههای گروه تروریستی "جیش العدل" در خاک پاکستان حمله کرده است.
تنش با ایران در حالی اتفاق میافتد که پاکستان با اقتصاد ۳۵۰ میلیارد دلاریاش درگیر تورم بالا و کسری مالی و حساب جاری در میان یک بحران اقتصادی فلجکننده قرار دارد. این کشور تحت برنامه کمک مالی ۳ میلیارد دلاری صندوق بین المللی پول (IMF) قرار دارد که تابستان گذشته آن را از آستانه ورشکستی کامل خارج کرد.
اوراق قرضه بینالمللی پاکستان نیز پس از آن که وزارت خارجه پاکستان روز پنجشنبه اعلام کرد حملاتی را در داخل ایران انجام داده، سقوط کرد. دادههای Tradeweb نشان داد که اوراق قرضه ۲۰۲۶ در صبح پنجشنبه با ۱.۲ سنت کاهش به ۷۱.۱۲۵ سنت در دلار رسید.
در اوایل روز، پس از اینکه پاکستان اعلام کرد حملاتی را در داخل ایران انجام داده است، شاخص بازار سهام پاکستان نیز ۱.۶ درصد کاهش یافت.
هزینههای اقتصادی گزاف تنش با ایران برای پاکستان
روابط اقتصادی پاکستان با ایران، اگرچه بزرگ نیست، اما برای اسلام آباد مهم است، زیرا این کشور در تلاش است تا کالاهای حیاتی، از جمله سوخت و برق را برای مصارف غربیترین استانش یعنی بلوچستان، از ایران تامین کند.
ایران برق بسیاری از مناطق پاکستان را تامین میکند و به طور غیررسمی قاچاق گاز مایع و گازوئیل از ایران، یکی از عمدهترین منابع تامین انرژی پاکستان محسوب میشود.
سال گذشته در ماه ژوئن، پاکستان دستور ویژهای را تصویب کرد که بر اساس آن اجازه داد تجارت مبادلهای با ایران، همراه با افغانستان و روسیه، برای برخی کالاها، از جمله نفت و گاز طبیعی، صادر شود.
"آنیل سلمان"، کارشناس اقتصادی در موسسه تحقیقات سیاسی اسلام آباد به رویترز گفت: "تجارت دوجانبه با ایران، به ارزش بیش از ۲ میلیارد دلار، برای هر دو اقتصاد، به ویژه مناطقی مانند بلوچستان در پاکستان، که در آن اقتصادهای محلی به طور قابل توجهی به تجارت با ایران وابسته هستند، به ویژه برای محصولات کشاورزی و پتروشیمی، بسیار مهم است. "
سلمان گفت که قطع مسیرهای تجاری، تاثیرات اقتصادی فوری برپاکستان خواهد داشت، از جمله کمبود انرژی در پاکستان و کاهش قابل توجه حجم تجاری ۲ میلیارد دلاری.
او گفت که تشدید این درگیری میتواند به طور قابل توجهی بر پروژههای مشترک بلندمدت مانند خط لوله گاز پاکستان-ایران، معروف به خط لوله صلح، تاثیر بگذارد.
این خط لوله، گاز طبیعی را از ایران به پاکستان و احتمالا هند منتقل میکند. با تاخیر کنونی دولت پاکستان در تکمیل این پروژه در داخل خاک پاکستان، دولت ایران میتواند با شکایت به محاکم بین المللی از پاکستان تا ۱۸ میلیارد دلار طلب غرامت کند.
در ماه اوت گذشته، وزیر انرژی وقت پاکستان گفت که پاکستان "فعالانه" با ایران مشغول رایزنی است تا این کشور را از پیگیری داوری بین المللی در مورد تاخیر در خط لوله منصرف کند.
پاکستان تا مارس ۲۰۲۴ فرصت دارد تا برای حل و فصل راه حلی با ایران مذاکره کند تا از درگیریهای حقوقی جلوگیری کند. تا آن زمان ۲ ماه بیشتر باقی نمانده است.
دو کشور در آگوست ۲۰۲۳ یک برنامه تجاری پنج ساله امضا کردند و هدف تجاری دوجانبه را رسیدن به سقف ۵ میلیارد دلار تا ۵ سال آینده تعیین کردند.