۱۲ اسفند ۱۴۰۲ - ۲۰:۳۰
کد خبر: ۳۳۷۲

عفونت ادراری کودکان؛ یک بیماری شبانه روزی

عفونت دستگاه ادرار در کودکان شرایطی بسیار آزاردهنده است که به‌راحتی نمی‌توان آن را نادیده گرفت. کودکان به نسبت بزرگسالان طاقت کمتری دارند بنابراین تحمل درد در آن‌ها کمتر است و همین باعث سخت‌تر شدن شرایط این بیماری می‌شود.

به گزارش روبرونیوز؛ زمانی که کودک به عفونت دستگاه ادراری مبتلا می‌شود، دفع ادرار می‌تواند برای او سخت باشد که در صورت عدم درمان، کودک می‌تواند با پیامد‌هایی جدی مواجه شود. اگر عفونت ادراری، درد شبانه‌روزی کودکتان شده؛ این توصیه‌های مهم پزشکی را از دست ندهید و برای درمان زودتر اقدام کنید.


عفونت ادراری
عفونت ادراری حاد؛ از عفونت‌های نسبتاً شایع در دوران کودکی است که با درد زیاد در هنگام ادرار کردن کودک همراه است. تقریباً ۸ درصد دختر‌ها و ۲ درصد از پسرها؛ حداقل یک نوبت به عفونت ادراری در طی ۷ سال اول عمر زندگی خود به این بیماری دردناک مبتلا می‌شوند که خوشبختانه موارد کمی از عفونت ادراری‌ها کلیه‌ها را درگیر خود می‌کنند. درصد تقریبی این آسیب؛ زیر ۱۰ درصد در دو سال اول عمر هر فرد است. علاوه بر این؛ شایع‌ترین باکتری عامل عفونت ادراری E.coli است که عامل ۸۵ درصد موارد عفونت ادراری است. شیوع این بیماری در دختربچه‌ها بیشتر از پسران دیده می‌شود.


تشخیص عفونت ادراری
اولین راهکار مراجعه به پزشک متخصص است؛ به این صورت می‌توان متوجه شد که کودک مبتلابه عفونت ادراری شده است یا خیر. روش دوم، انجام آزمایش ادرار است که در نوزادان و کودکان در روش‌های مختلفی انجام می‌شود. گرفتن نمونه ادراری به‌صورت استریل، اولین و مهم‌ترین گام در تشخیص عفونت ادراری است. برای کودکانی که هنوز نحوه توالت رفتن را یاد نگرفته‌اند باید با استفاده از یک کیسه که ناحیه تناسلی را احاطه می‌کند، نمونه‌گیری انجام شود و در کودکان بزرگ‌تر هم می‌توان نمونه ادراری را مستقیماً وارد ظرف نمونه‌گیری کرد.


علائم عفونت ادراری
علائم بستگی به سن کودک دارد، ممکن است عفونت ادراری در کودکان زیر دو سال علائمی مانند درد و سوزش هنگام ادرار کردن و یا تکرر ادرار به همراه درد شکمی را با خود به همراه نداشته باشد و کودک نتواند درد را بیان کند؛ بنابراین در کودکان زیر دو سال این بیماری با علائمی مانند؛ تب بالای ۳۹ درجه سانتی‌گراد که بیش از ۲۴ ساعت طول بکشد خود را نشان می‌دهد. چراکه تب‌های غیرقابل‌توجیه که علت مشخصی برای آن پیدا نمی‌شود، می‌تواند نشانه‌ای از ابتلای کودک به عفونت ادراری باشد.


عفونت ادراری دوره جنینی
عفونت ادراری دوره نوزادی ممکن است از مادر به نوزاد از طریق جریان خون منتقل‌شده باشد؛ بنابراین مادران در دوره بارداری بایستی ازنظر عفونت ادراری به‌دقت کنترل و درمان شوند. عفونت ادراری دوره نوزادی در نوزادان پسر شایع‌تر است و خودش ممکن است باعث زردی طولانی در نوزاد شود.


عفونت ادراری در دختران
عفونت ادراری در دختران بیشتر دیده می‌شود و اغلب علائم بالینی واضحی ندارد و شیوع آن در دختر‌ها به علت ساختار خاص سیستم ادراری و تناسلی‌شان بیشتر از پسران است. خارج نشدن کامل قطرات ادرار و باقی ماندن آن‌ها از دلایلی است که باعث بروز بیشتر عفونت ادراری در میان دختربچه‌ها می‌شود؛ اما عفونت ادراری ممکن است در مثانه نابالغ هم ظاهر شود.


عفونت ادراری پسران
شیوع عفونت ادراری در پسر‌ها قبل از یک‌سالگی نسبتا شایع است. البته نباید از این نکته چشم‌پوشی کرد که نوزادان پسری که تا قبل از ۶ ماهگی ختنه نشده‌اند بیشتر در معرض این بیماری قرار می‌گیرند. به همین منظور؛ متخصصان اطفال انجام ختنه را تا قبل از یک‌سالگی و حتی در ماه اول تولد، به‌عنوان یکی از عوامل مهم برای جلوگیری از عفونت ادراری به خانواده‌ها توصیه می‌کنند.


دلایل ابتلا به عفونت ادراری در کودکان
بعضی کودکان نسبت به بقیه بیشتر دچار عفونت ادراری می‌شوند، اگرچه رعایت بهداشت و تعویض به‌موقع پوشک به پیشگیری کمک می‌کند، ولی قدرت دفاعی سیستم ادراری شامل حرکات مژک‌های مخاطی و آنتی‌بادی‌های موجود در ترشحات سیستم ادراری ممکن است در بعضی بچه‌ها خوب عمل نکند و باوجود رعایت بهداشت دچار عفونت ادراری مکرر بشوند.


دوره درمانی
دوره درمان عفونت ادراری بسته به محل بین ۸ تا ۱۰ روز توصیه می‌شود؛ هم‌چنین برای تشخیص موارد بدون علامت بهتر است بعد از بهبودی تا ۳ ماه هر یک ماه آزمایش کشت و کامل ادرار انجام شود و در صورت سالم بودن هر ۳ نوبت فواصل به هر ۳ ماه تبدیل شود. این آزمایش‌ها تا ۳ سال پس از درمان به‌صورت مکرر باید انجام شود و با فواصل زمانی طولانی‌تر کنترل خواهد شد.

منبع ۱ منبع ۲ منبع ۳ منبع ۴



گزارش خطا
برچسب ها:
مادر و کودک نوزاد
ارسال نظر
داغ‌ترین خبرها