مادر گیاهخوار و شیردهی ؛ آنچه برای داشتن رژیم گیاهخواری در دوران شیردهی باید بدانید
به گزارش روبرونیوز، رژیم وگان یا همان گیاه خواری شامل طیف گستردهای از غذاهای گیاهی مانند غلات، حبوبات، آجیل، دانه ها، سبزیجات و میوهها است و به طبع محصولات حیوانی از جمله گوشت، لبنیات، تخم مرغ و عسل در این رژیم حذف میشوند؛ بنابراین رژیمهای گیاهی حاوی چربیهای اشباع شده هستند و از کلسترول کمتر و فیبر غذایی بیشتر در آنها استفاده میشود. اما باید بدانیم که کمبود برخی از مواد مغذی در دوران شیردهی میتواند باعث ایجاد اثرات نامطلوب در این دوران شود. همانطور که محققین در این زمینه میگویند؛ نیاز به بسیاری از مواد مغذی در طول شیردهی افزایش مییابد تا بدن مواد مغذی لازم برای رشد نوزاد را تامین کند.
ید
ید جزء حیاتی هورمونهای تیروئید تیروکسین و تری یدوتیرونین است. به همین منظور سطح هورمون تیروئید مادر بر رشد مناسب جنین و رشد عصبی در دوران بارداری و پس از تولد تأثیر میگذارد. منابع غذایی ید دار شامل ماهی، صدف، جلبک دریایی و نمک خوراکی یددار هستند که در رژیم وگان نمیتوان آن را پیدا کرد. اگرچه شیر مادر حاوی ید است، اما غلظت آن میتواند بر اساس سطح ید در بدن مادر متفاوت باشد. پس اگر یک زن باردار یا شیرده دچار کمبود ید در این دوران شود، جنین یا نوزاد او ممکن است در معرض خطر کمبود ید و اختلالات شناختی و روانی حرکتی قرار بگیرد.
آهن
آهن برای ساختن هموگلوبین خون که اکسیژن را در سراسر بدن حمل میکند، ضروری است. همچنین از رشد عصبی در دوران نوزادی و اوایل کودکی حمایت میکند. اما متاسفانه؛ آهن ناکافی منجر به خستگی، کم خونی و اختلال در رشد شده و نوزاد را در معرض خطر قرار میدهد. همانطور که میدانید؛ گوشت، مرغ و غذاهای دریایی سرشار از آهن هستند که جذب آنها در بدن بسیار راحت انجام میشود. اما در کفه دیگر ترازو لوبیا، عدس و سبزیجاتی مانند اسفناج قرار دارند که حاوی آهن با جذب کمتری هستند. در نتیجه؛ مادران وگان و نوزادانشان در معرض خطر بیشتری برای کمبود آهن و کم خونی قرار میگیرند. بنابراین، تا ۶ ماهگی همه نوزادانی که با شیر مادر وگان تغذیه میشوند، علاوه بر شیر مادر، به منبع دیگری از آهن که در قرصها و مکملهای آهن پیدا میشود هم احتیاج دارند.
ویتامین B۱۲
ویتامین B۱۲ کوبالامین نقش اساسی در تشکیل گلبولهای قرمز خون، متابولیسم سلولی، عملکرد اعصاب و تولید DNA ایفا میکند. منابع غذایی ویتامین B۱۲ عمدتاً غذاهای حیوانی از جمله مرغ، گوشت، ماهی و محصولات لبنی هستند. ویتامین B۱۲ همچنین به برخی غذاها مانند غلات صبحانه غنی شده یا شیر سویا یا برنج غنی شده اضافه میشود و به عنوان مکمل خوراکی در دسترس هستند. علاوه بر این؛ ویتامین B۱۲ در دوران بارداری از طریق جفت به جنین و پس از تولد از طریق شیر مادر به کودک منتقل میشود. این ویتامین مهم در شیر مادران گیاهخوار در مقایسه با غیر گیاهخوار کمتر است؛ بنابراین مهم است که بدانیم؛ نوزادان برای حمایت از رشد مغز و تولید گلبولهای قرمز سالم به ویتامین B۱۲ نیاز دارند. پس کمبود ویتامین B۱۲ درمان نشده در نوزادان میتواند منجر به آسیب دائمی مغز، کم خونی، خستگی، ضعف عضلانی، مشکلات رودهای و آسیبهای عصبی شود.
ویتامین D
ویتامین D برای حمایت از رشد استخوان سالم و جلوگیری از راشیتیسم، بیماری که باعث ضعیف شدن یا تغییر شکل استخوانها میشود، مورد نیاز است. پس اگر نوزاد ویتامین D اضافی را از غذاها، مکملهای ویتامین D یا قرار گرفتن کافی در معرض نور خورشید دریافت نکند، ممکن است دچار این بیماری شود.
منبع ۱ منبع ۲