زردی در نوزادان؛ آنچه باید درباره اولین چالش بعد از تولد نوزاد بدانید!
به گزارش روبرونیوز؛ زردی یا (هیپربیلی روبینمی) در بین نوزادان تازه متولد شده بسیار رایج است و معمولا با بالغ شدن نوزاد، رشد کبد و شروع تغذیه مناسب برطرف میشود. اما در برخی از مواقع میزان زردی بیش از حد مجاز است و نوزاد باید زیر دستگاه در منزل یا با تشخیص پزشک در بیمارستان قرار بگیرد تا علل و درمان آن هر چه سریعتر مشخص شود. این بیماری معمولا در روزهای دوم تا چهارم پس از تولد؛ با زرد شدن پوست خود را نشان میدهد. درست است که زردی به راحتی قابل درمان است، اما اکثر والدین با اولین چالش خود بعد از تولد روبرو میشوند و نگرانی آنها را فرا میگیرد.
علل و انواع زردی در نوزادان
بیلی روبین یک رنگدانه زرد است که در طی تجزیه معمول گلبولهای قرمز در بدن نوزاد تولید میشود. در نوزادان بزرگتر و بزرگسالان، کبد بیلی روبین را پردازش میکند و آن را از مجرای روده عبور میدهد. با این حال، کبد در حال رشد نوزاد تازه متولد شده ممکن است به اندازه کافی برای انجام این کار بالغ نباشد و به همین علت نتواند از پس آن بربیاید.
دو نوع زردی فیزیولوژیک و پاتولوژیک در نوزادان وجود دارد
زردی فیزیولوژیکی
زردی فیزیولوژیکی شایعترین نوع زردی در بین نوزادان است که ۷۵ درصد از نوزادان مبتلا را تشکیل میدهد. این زردی به این معناست که؛ متابولیسم نوزاد نمیتواند بیلی روبین را به همان سرعتی که تولید میکند از بین ببرد در نتیجه زردی رخ میدهد و علائم آشکار میشود. این نوع از زردی معمولاً در چند روز ایجاد شده و در عرض چند هفته زمانی که تجزیه گلبولهای قرمز کاهش مییابد و عملکرد کبد بهبود مییابد خود به خود از بین میرود.
زردی پاتولوژیک
از سوی دیگر، زردی پاتولوژیک به این معنا است که بیماری زمینهای دیگری وجود دارد که باعث ایجاد مشکل در فیلتر کردن بیلی روبین میشود. این نوع از زردی ممکن است در ۲۴ ساعت اول پس از تولد ظاهر شود.
علل احتمالی عبارتند از:
• ناسازگاریهای گروه خونی مانند فاکتور رزوس Rh یا ABO
• تجزیه گلبولهای قرمز خون (همولیز)
• سندرم گیلبرت و سندرم کریگلر نجار
• دیابت در والدین
• کم کاری تیروئید مادرزادی
• انسداد روده
• تنگی پیلور
• زردی شیردهی، در صورتی که کودک خوب تغذیه نکند، ممکن است رخ دهد.
• زردی پاتولوژیک همچنین میتواند توسط برخی داروها مانند آنتی بیوتیکهای خاص ایجاد شود.
علائم زردی در نوزادان
اولین علامت زردی یا (هیپربیلی روبینمی)، زرد شدن پوست و چشمهای نوزاد است که ممکن است قبل از انتشار در سراسر بدن از صورت شروع شود. البته برخی از نوزادان نیز ممکن است خوابآلود باشند و در تغذیه دچار مشکل شوند. با این حال، مشاهده این زردی در پوستهای تیرهتر دشوارتر است. پس برای بررسی زردی نوزاد، به آرامی روی پیشانی یا بینی کودک خود فشار دهید. اگر پوست در جایی که فشار داده اید زرد به نظر میرسد، به احتمال زیاد نوزاد شما زردی خفیف دارد.
علل شایع زردی در نوزادان
هنگامی که گلبولهای قرمز شکسته میشوند، یک ماده شیمیایی به نام "بیلی روبین" در بدن نوزاد آزاد شده که باعث زرد شدن پوست او میشود. نوزادان تازه متولد شده با تعداد زیادی گلبول قرمز به دنیا میآیند (و نیاز به تجزیه دارند)، اما کبد آنها هنوز به اندازه کافی برای پردازش بیلی روبین رشد نکرده است. این نقص منجر به اضافه بار بیلی روبین شده و زدی پدیدار میشود. جالب است بدانید که؛ در حدود دو هفتگی، کبد کودک شما کاملتر شده و در حذف بیلی روبین بهتر عمل میکند.
مراجعه به پزشک
زردی معمولا بی ضرر است، اما یک پرستار یا پزشک باید تمام موارد زردی در نوزادان تازه متولد شده را بررسی و نظارت کند.
موارد ضرروری برای مراجعه به پزشک
• حال نوزاد شما خوب نیست، بد تغذیه میکند و وزن کافی ندارد.
• مدفوع نوراد شما کم رنگ شده باشد.
• نوزاد شما در ۴۸ ساعت اول پس از تولد دچار زردی شده باشد.
• زردی بعد از یک هفته آشکارتر شده است.
• زردی بعد از دو هفته از بین نرفته است.
درمان زردی در نوزادان
درمان زردی در نوزادان بستگی به این دارد که چقدر پیشرفته بوده و چه چیزی باعث آن شده است. پس اگر نوزاد شما زردی خفیف دارد، درمان آن ساده است، فقط باید مایعات کافی بنوشید تا از طریق شیر شما وارد بدن او شود. در واقع؛ نوزادانی که چند روز پس از تولد دچار زردی میشوند، معمولاً فقط نیاز به نظارت دقیق دارند، گاهی اوقات با آزمایش خون پاشنه، برای بررسی سطح بیلی روبین در خونشان میتوان میزان زردی را به راحتی تشخیص داد. اما اگر سطح بیلی روبین بالا باشد، ممکن است کودک شما نیاز به درمان فتوتراپی داشته باشد. فتوتراپی درمانی با نوع خاصی از نور آبی است که به کبد کودک شما کمک میکند تا بیلی روبین را راحتتر تجزیه کند. این درمان بسیار آسان و بی خطر است.
منبع ۱ منبع ۲ منبع ۳ منبع ۴ منبع ۵