راهنمای کامل تغذیه بارداری؛ تغذیه دوران بارداری و ممنوعه های دوران حاملگی که باید بدانید!
ستی مولایی؛ دوران بارداری یکی از دوران مهم در زندگی هر مادری است. سفری ۹ ماهه و حساس که باید با دقت زیاد آن را گذراند. زیرا تغذیه مناسب و همچنین سلامتی در این دوران، نه تنها برای مادر، بلکه برای جنین در حال شکلگیری هم اهمیت دارد و ممکن است تغذیه دوران بارداری ماه به ماه تغییر کند؛ اما همه زنان باردار باید نسبت به تغذیه خود حساس باشند و نه تنها ممنوعات دوران بارداری را بدانند، بلکه با تغذیه دوران بارداری در هر ماه آشنا باشند تا فرزندی سالم به دنیا آورند.
تغذیه دوران بارداری سه ماهه اول
- میوه ها: ۳ تا ۴ عدد/ مرکبات
- سبزیجات: ۳ تا ۵ وعده/ پخته یا خام
- لبنیات: ۳ وعده/ شیر، ماست، پنیر، شیر سویا غنی شده
- پروتئین: ۲ تا ۳ وعده/ لوبیا، گوشت، عدس، ماهی، مرغ، آجیل، دانهها
- غلات کامل: ۳ وعده/ نان و آرد غلات سبوس دار، غلات، کراکر
- ویتامینهای مورد نیاز ۳ ماهه اول
مولتی ویتامین مخصوص بارداری
- فولیک اسید
- آهن
- روی
- ویتامین B۱۲
- کلسیم و ویتامین D
غذاهایی که باید در سه ماهه اول بارداری بخورید
- نان سبوس دار با پنیر و سبزی
- ماکارانی یا پاستا
- سبزیجات آبپز با ماست/ ماست و اسفناج
- خوراک لوبیا
- کوکو اسفناج و گردو
- آبگوشت
- مایعات کافی/ اسموتیها
تغذیه دوران بارداری سه ماهه دوم
با وارد شدن به ۳ ماهه دوم بارداری نیاز به مواد مغذی که جنین از مادر دریافت میکند، افزایش مییابد و یکی از موادمعدنی که از ماه پنجم اهمیت آن بیشتر شده و در اغلب موارد، مادر نیازمند دریافت مکمل میشود؛ آهن است.
- غلات
- محصولات لبنی
- چربیهای سالم
- ویتامینها
- میوه و پروتئین
ویتامینهای مورد نیاز ۳ ماهه اول
- مولتی ویتامین بارداری
- ویتامین (B۱)
- کلسیم
- پروتئین
- اسید چرب امگا-۳
- آهن
غذاهایی که باید در سه ماهه دوم بارداری بخورید
- ماهی ساردین یا قزل آلا
- سیب زمینی تنوری و لوبیا سفید
- کیش اسفناج شربت شلغم
- برنج و ریزوتو سبزیجات
- نان با کره بادام زمینی
- نان و پنیر گردو
- شکلات تلخ
- مرصع پلو
تغذیه دوران بارداری سه ماهه سوم
رژیم غذایی سه ماهه سوم بارداری از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، زیرا مادر به زایمان نزدیک میشود و جنین نیز مراحل نهایی شکل گیری خود را طی میکند.
ویتامینهای مورد نیاز ۳ ماهه سوم
- ویتامین C
- فیبر
- ویتامین K
- تیامین
- ویتامین (B۱)
- کلسیم
- پروتئین
- اسید چرب امگا-۳
- آهن
غذاهایی که باید در سه ماهه دوم بارداری بخورید
- گوشت گاو پخته شده و سالاد
- خوراک جوجه با سبزیجات بخار پز
- خوراک لوبیا
- عدسی
- عدس پلو
- خشکبار و مغزیات
- خوراک ماهیچه
میوههای ممنوعه در دوران بارداری
- آناناس
- تمرهندی
- پاپایا
- موز
- هندوانه
- توتهای منجمد
- کنسرو گوجه فرنگی
رسپی خوشمزه بر پایه تغذیه سالم مادرها
- کیش اسفناج
مواد لازم: اسفناج خرد شده: ۶ پیمانه، سیبزمینی پخته: ۳ عدد، زنجبیل رنده شده: ۱ قاشق چایخوری، تخممرغ: ۲ عدد، نخودفرنگی پخته: ۱ پیمانه، پنیر فتای خرد شده: ۱ پیمانه، گشنیز خرد شده: ۴/۱ پیمانه، پودر سوخاری: ۱ پیمانه، نمک و فلفل: به میزان لازم، بکینگ پودر:۱ قاشق چای خوری، شیر: ۱ پیمانه، آرد: ۲ قاشق غذاخوری، کره: ۲۵ گرم
روش تهیه: سیبزمینیها را نگینی خورد کنید و داخل کاسه بریزید؛ بعد بقیه مواد را به کاسه اضافه کرده و با هم خوب مخلوط کنید، تا مایه کیش آماده شود. در یک کاسه دیگر کره نرم شده و تخممرغ رو با همزن دستی هم بزنید؛ بعد نمک و آرد و بکینگ پودر را به آن اضافه کنید. یک ظرف دیگه را بردارید و کف آن رو خوب چرب کنید؛ بعد خمیر را داخل آن قرار داده و روی آن را بپوشونید. فر را از قبل با دمای ۱۸۰ درجه سانتی گراد گرم کنید. بعد کف قالب را چرب کرده و خمیر را پهن کنید. بعد به مدت ۱۵ دقیقه تو فر با همان دمای ۱۸۰ درجه سانتی گراد قرار بدید، تا خمیرتون پخته بشه. پایه کیش آماده شده را از قالب در بیاورید. بعد مواد لازم را داخل اون بریزید و مجدد اون را داخل فر بزارید. غذا آماده است.